FB fan-page

my facebook fan page: Crazy Passion of Maria

środa, 10 grudnia 2014

Sernik z białą czekoladą według przepisu z magazynu Kuchnia :) Kuchnia magazine cheese cake by Maria :)

Jak tylko zobaczyłam ten przepis postanowiłam go zrobić, ale nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła, aczkolwiek tylko malutkie zmiany bo przepis jest doskonały!
When I saw this recipe I decided to make this cake, but I would not be myself If I didnt change sth, although those changes are tiny because the recipe is a masterpiece!

Składniki:
Spód:
  • 300 gram pokruszonych, razowych herbatników z żurawiną
  • 100 gram cukru pudru
  • 150 gram stopionego masła
Masa serowa:
  • 140 gram posiekanej białej czekolady
  • 135 gram jogurtu naturalnego
  • 2 jaja
  • 1 laska wanilii
  • skórka otarta z cytryny
  • 400 gram twarogu najlepiej zmielonego 3 razy
  • 90 gram cukru pudru
Wierzch:
  • 100 gram białej czekolady
  • 350 gram gęstej kwaśnej śmietany (ja użyłam 18)
  • 130 gram śmietanki kremówki ( ja użyłam 30)

Wykonanie:
Spód:
Herbatniki kruszymy i łączymy z cukrem i masłem. Wykładamy na blachę o średnicy 24 cm i dociskamy ręką. Wkładamy do piekarnika na 10 minut, nagrzanego do 180 stopni.
Masa serowa:
Czekoladę mieszamy z jogurtem i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, jaja ubijamy ze skórką z cytryny i ziarenkami wanilii, ucieramy twaróg z cukrem, mikserem na wolnych obrotach. Dodajemy czekoladę i masę jajeczną i kiedy się wszystko połączy wlewamy na spód. Foremkę szczelnie owijamy folią aluminiową i stawiamy na formie, gdzie zalewamy wodą do 3/4 wysokości. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
Wierzch:
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej z dodatkiem 20 ml śmietany kremówki, ciepłą miksujemy ze śmietanami. Smarujemy sernik i wstawiamy do piekarnika na 10 minut, po 5 minutach przykrywając wierzch folią aluminiową. Po wyjęciu  z piekarnika ostudzić i włożyć do lodówki na około 2 godziny.

What do you need :
Base:
  • 300 g crambled whole-meal biscuits with cranberry
  • 100 g caster sugar
  • 150 g melted butter
cheese base:
  • 140 g white chopped chocolate
  • 135g natural yoghurt
  • 2 eggs
  • one vanilla pod
  • rubbed lemon skin
  • 400 g curd cheese minced 3 times
  • 90 g caster sugar
Top of the cake:
  • 100 g white chocolate
  • 350 g sour cream 18%
  • 130 g double creme 30%
How to make it :
Base:
Mix everything and put into the oven for 10 minutes in 180 degrees.
Cheese base:
chocolate mix with yoghurt and melt it under the water. Eggs mix with vanilla and lemon. Curd cheese mix slowly with caster sugar, Add chocolate and egg mixture. After it  put into the oven for 40 minutes, 180 degrees.
Top of the cake:
chocolate melt with 20 ml of double creme and put into 2 kinds of cremes, mix it together and put on the cheese cake u already baked. Put into the oven for 10 minutes, after 5 cover it by aluminium foil.
After all put into the fridge for 2 hours .

Bon appetit :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz