Przepis na to risotto przywiozłam prosto z Włoch! Kiedy tylko tego spróbowałam u mojej koleżanki w domu, od razu poprosiłam o przepis. Muszę przyznać, nie było łatwo, bo włoszki nie chętnie dzielą się przepisami ;) Oryginalna nazwa to: Risotto con Radicchio e Formaggio Affumicato. Nazwa to poezja, tak samo jak i smak. Cały smak nadaje specjalny, wędzony, włoski ser krowi o nazwie SCARMORZA, uwielbiam go, możecie nabyć ten ser w sklepach sieci Alma.
Składniki:
- ryż risotto
- ser wędzony włoski scarmorza
- 3 dorodne cykorie
- 50 ml białego wytrawnego wina
- bulion warzywny ok 1 litr
- mieszanka przypraw włoskich- 1 łyżka( jeżeli nie mamy to dodajemy peperoncino,sól,suszoną bazylię, oregano i rozmaryn)
Wykonanie :
Cykorie tniemy na krążki, odkładając do osobnej miseczki zielone części, resztę podsmażyć z ryżem i zalać to bulionem, dodać przyprawy i gotować przez połowę wyznaczonego czasu na opakowaniu, po czym dolać wino i dodać ser pokrojony w kostkę. Na sam koniec dodajemy zieloną część cykorii i gotowe możemy się zajadać!
Ja do tego zrobiłam cordon bleu.
Bon appetito!
Klasyczne, pyszne risotto :)
OdpowiedzUsuńtak Lena zgadzam się z tobą w 100 %
OdpowiedzUsuń