FB fan-page

my facebook fan page: Crazy Passion of Maria

czwartek, 11 grudnia 2014

Raisin Petits Fours, czyli Francuskie ciasteczka z rodzynkami Marysi

Kolejny przepis z mojej książki z francuskimi wypiekami, tym razem ciasteczka, kruche i nie za słodkie, ale pyszne ;) dziś wpis również po angielsku ;) Troszeczkę zmieniłam przepis mianowicie zamiast łyżki esencji waniliowej dodałam łyżkę amaretto ;)

Today another recipe from my French baking book, this time cookies not so sweet but really good ;) I changed a little bit the recipe, i mean; instead of vanilla essence spoon I put amaretto spoon ;)

Składniki:                                                                                        
  • 90 g miękkiego masła                                                                
  • 120g cukru pudru                                                                        
  • 2 jaja                                                                                                   
  • łyżka amaretto                                                                              
  • 240 g mąki                                                                                       
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia                                             
  • 125 g rodzynków                                                                          
 Ingredients:

90 g butter, softened
120 caster sugar
2 eggs
1 spoon of amaretto
240 g plain flour
2 teaspoons of baking powder
125 g raisins
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni . Jaja, cukier puder i amaretto ubijamy na gęstą pianę do tego dodajemy wcześniej wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia na przemian z masłem. Kiedy masa stanie się spójna dodajemy rodzynki. Na wysmarowaną blachę kładziemy ok jedną czubatą łyżeczkę masy lekko przyklepując i wkładamy do piekarnika na 10-15 minut ;)

Final steps:
Preheat the oven to 200 degrees. Wisk the sugar and amaretto with eggs. In a separate bowl, mix the flour with baking powder, stir into mixture, followed by the butter. Mix in the raisins. Arrange the mixture in little mounds on the baking tray and bake for 10-15 minutes ;)

Bon appetit !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz