FB fan-page

my facebook fan page: Crazy Passion of Maria

wtorek, 16 grudnia 2014

Cinnamon buns Marysi :)

Witojcie!
Dzisiaj przedstawiam wam moją wersję przepysznych i mięciutkich bułeczek cynamonowych. Jest to na pewno przepis dla łasuchów :)
Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 gram drożdży
  • 110 g masła
  • 400 ml mleka
  • 2 jajka
Nadzienie :
  • 2 łyżki cynamonu
  • 120 gram cukru trzcinowego
  • 120-150 gram masła, bardzo miękkiego, ale nie rozpuszczonego
  • opcjonalnie białko do posmarowania bułeczek

Wykonanie:
mieszamy kolejno mąkę z cukrem i solą, po czym za pomocą miksera łączymy z mlekiem, wcześniej połączone z drożdżami i roztopionym  masłem. Kiedy ciasto będzie już wyrobione, czyli kiedy weźmiemy w dłonie, to ciasto się odkleja. Pozostawiamy je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok godzinę. Następnie łączymy masło z cukrem i cynamonem.
Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je, kształtując prostokąt, smarujemy masą z cynamonem i zawijamy dłuższą częścią z góry do dołu. Kroimy paski o szerokości 2-3 cm w zależności ile bułeczek chcecie otrzymać.
Wkładamy bułeczki do formy i smarujemy białkiem.
Wstawiamy na 20-30 minut, w 180 stopniach.



Ingredients:
  • 600 grams of flour
  • 100 grams of sugar
  • 1 tbs of salt 
  • 25 grams of fresh yeast
  • 110 grams of butter
  • 400 ml of milk
  • 2 eggs
The stuffing:
  • 2 spoons of cinnamon 
  • 120 grams of brown sugar
  • 120-150 grams of soft butter
  • egg whites for making cinnabons brown

How to make it :
We mix flour, sugar and salt. Before we have to prepare yeast with hot milk, 1 spoon of flour and 1 tbs of sugar, when it will double in size we mix with mixture of flour, sugar and salt. At the end we add melted butter and mix again. When the pastry is not sticking to your hands it is ready to rest for one hour in warm place. During it we mix sugar, cinnamon and butter from stuffing ingredients. 
When the pastry is ready we put on table and we roll until we have 0,5 cm of pastry (rectangle shape). We put our butter-sugar-cinnamon mixture and we roll the pastry. Then we cut buns and we apply egg whites.
It will be ready after 20 or 30 minutes in the oven in 180 degrees.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz