FB fan-page

my facebook fan page: Crazy Passion of Maria

sobota, 15 listopada 2014

Wspomnienia z wakacji, czyli ryby i owoce morza w zapiekance Marysi :)

W sierpniu będąc na południu Francji, w mieście Montpellier (polecam odwiedzenie, przepiękne miasto :), skosztowałam pysznej zapiekanki z łososiem, rybą świętego Patryka i mątwą. Zapragnęłam przyrządzić podobne danie mojej rodzince, jednakże nie znalazłam przepisu, więc stworzyłam własną wersję tego pysznego dania i muszę przyznać, iż wyszło wyśmienicie. Skoro mój tato i brat jedli sos jak zupę, to musiało być dobre :P Po za tym dodałam mojej mamy ukochane krewetki i tym samym wszyscy byli zachwyceni :)

Składniki na 4 porcje:

* ok 0,5 kg świeżego łososia
* ok 0,5 kg świeżego dorsza (może być dowolna biała ryba)
* ok 0,25 kg świeżej mątwy
* ok 0,5 kg krewetek 16/20 albo jakakolwiek wielkość
* 2 marchewki
* 2 szalotki
* 1 por
* 1/2 średniej chilli
* łyżka tymianku
* 5-10 pieczarek
* 100 ml białego wytrawnego wina
* 150 ml kremówki
* sok z 1/2 cytryny
* sól
* 0,5 l bulionu z dużą ilością pietruszki
* spora łyżka masła + odrobina do smażenia warzyw
* łyżka oliwy z oliwek
* czubata łyżka mąki kukurydzianej
* 0,1 kg gruyere

Wykonanie:

Marchewkę kroimy w krążki, to samo robimy z porem, a cebulkę kroimy w kostkę. Pieczarki fajnie wyglądają jak są tylko podzielone na 4 części, dodajemy chilli i tymianek. Wszystko smażymy na odrobinie masła i oliwy z oliwek. Dodajemy trochę soli i przygotowane wino. Gotujemy przez 5 minut i odkładamy na bok.

W bulionie gotujemy wcześniej pokrojoną w grube paski mątwę przez 15 minut.

Na osobnej patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę kukurydzianą i podsmażamy, następnie mieszamy i stopniowo dodajemy bulionu, kiedy wszystko się połączy dodajemy kremówkę i gotujemy na wolnym ogniu przez 3 minuty. Dodajemy wcześniej przygotowane warzywa wraz z wydzielonymi sokami i winem i gotujemy przez kolejne 3 minuty. Kroimy łososia i dorsza w dużą kostkę i dodajemy do sosu wraz z mątwą, dolewamy sok z cytryny i gotujemy kolejne 3 minuty.

W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie krewetki i zalewamy sosem z kawałkami ryb. Na wierzchu posypujemy startym gruyere i wstawiamy do piekarnika na 30 minut w 180 stopniach.

Wszystko podajemy z ryżem i sałatką z sałaty lodowej.

Pozdrawiam i Zachęcam do ugotowania i podzielenia się efektem :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz