FB fan-page

my facebook fan page: Crazy Passion of Maria

wtorek, 8 lipca 2014

Grecka zupa Avgolemono wg. Marysi :)

Wiele naczytałam się krytycznych komentarzy na temat zupy lub sosu Avgolemono, że ''nie z makaronem'', że ''nie z ziemniakami, ale tylko z ryżem'', że nie tak, że nie siak.... Jednakże czym byłaby sztuka kulinarna bez eksperymentowania ? Ja podjęłam się ryzyka, które się popłaciło. 
Zupa lub sos Avgolemono pochodzi z Grecji, jest na bazie jajek i soku z cytryny, podstawą bulion warzywny, lub mięsny, podawany z reguły tylko z ryżem, ale są przepisy pochodzące z Grecji ze specjalnym makaronem o nazwie Orzo (drobny i przypominający ryż). Avgolemono nie można doprowadzać do wrzenia, ponieważ spowoduje to ścięcie się jaj.

Składniki:
4 lub 5 szklanek bulionu drobiowego ( w zależności jaką gęstość chcecie uzyskać)
3 jaja
sok z jednej cytryny
pepperoncino
makaron (100g)
gałka muszkatołowa
pietruszka

Dodatki:
Pulpeciki zrobione z mięsa indyczego doprawione papryką, solą, pieprzem i cebulą (200g)
cienko pokrojona pierś z kurczaka (100g)
pokrojona w kostkę cukinia

Wykonanie:
Zagotowujemy bulion, dodajemy do niego makaron, cukinię i mieszamy, po chwili dodajemy pulpety, kurczaka i peperoncino. Gdy mięso się zetnie wyłączamy zupę. W osobnej miseczce rozbijamy jaja i ubijamy do momentu pokazania się pianki, następnie dolewamy sok z cytryny wciąż mieszając. Odlewamy ok 3/4 zupy i wolno wlewamy do jaj, wciąż energicznie mieszając. Kiedy już jaja osiągną temperaturę naszej zupy powoli dolewamy miksturę z jaj, jednocześnie mieszając zupę w garnku. Dodajemy gałkę muszkatołową i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut, ciągle mieszając. Możemy podawać od razu lub schłodzoną, ozdabiając pietruszką i skórką z cytryny.
Życzę smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz