Składniki:
- 1 litr ciepłego ale nie gorącego mleka
- 1 cukier wanilinowy lub cukier z prawdziwą wanilią i nutką kardamonu
- 50 dag mąki pszennej
- 6 roztrzepanych jaj
- 2 szczypty soli
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
Do mleka dodajemy cukier wanilinowy i mieszamy do momentu gdy się rozpuści. Do mąki dodajemy powoli mleko mieszając mikserem, dodajemy roztrzepane jaja i miksujemy na gładką masę. Masło roztapiamy z olejem i dodajemy do naszej masy. Takie ciasto odkładamy na minimum godzinkę w chłodne miejsce, niekoniecznie musi to być lodówka.
Tak przygotowane ciasto smażymy na MAŚLE i staramy się robić jak najcieńsze placki- dlatego są takie wyjątkowe bo są, jak to mój tato mówi 'słoneczne' czyli wręcz prześwitujące :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz