Jest to prosty i szybki przepis na tak zwanego fast fooda węgierskiego, czyli Langosz. Jest to dość ciężkie danie, jednakże zachęcam do wypróbowania, szczególnie tych, którzy kochają pączki :)
Składniki na 4 średnie Langosze:
* 150 gram mąki pszennej
* 35 dag drożdży
* 100-140 ml wody (Zależy to od konsystencji ciasta, za pierwszym razem potrzebowałam jedynie
100ml, a za drugim już 130ml, więc musimy dodać tyle, aby ciasto nie kleiło się nam do rąk i tym samym było jędrne i mięciutkie)
* szczypta soli
* płaska łyżeczka cukru
* olej do smażenia i odrobina do ciasta
Drożdże rozdrabniamy z ciepłą wodą, cukrem i łyżką mąki i wkładamy do drugiej miski z gorącą wodą. Czekamy, aż roztwór zwiększy swoją objętość (ok 10 minut). Dodajemy do mąki i soli i wyrabiamy. Odstawiamy w ciepłym miejscu na ok jedną godzinę. Dzielimy ciasto na 4 części, ugniatamy kuleczki i wałkujemy na 1cm placki. Rozgrzewamy olej i smażymy do momentu, kiedy skórka będzie brązowa. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Jako dodatek użyłam kwaśnej śmietany z czosnkiem i szczyptą soli i cukru. Inny fajny dodatek to jogurt z serem pleśniowym i ziołami lub mozzarella.
Życzę smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz