A oto prosta surówka z czarnej rzepy, również nazywana jako czarna rzodkiew z dodatkiem innych warzyw i owoców. Rzepa jest bardzo cennym składnikiem diety, ponieważ posiada wiele walorów leczniczych i odżywczych. Tak więc nie powinno jej zabraknąć w naszej codziennej diecie jesienią.
Składniki:
Jedna spora czarna rzepa
jeden mały korzeń pietruszki
1/3 małego selera
1 mały jogurt naturalny lub kefir
garść rodzynek
garść żurawiny
sól
brązowy cukier
Wykonanie:
Rodzynki i żurawinę namaczamy w letniej wodzie, aby pozbyć się substancji przedłużających świeżość. Na tarce o grubych otworach zetrzeć rzepę, pietruszkę i seler. Posolić i dodać szczyptę cukru. Dodać jogurt/kefir i suszone owoce. Wszystko mieszamy i odstawiamy na około 15 minut i możemy konsumować :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz