To moje pierwsze jaja po Benedyktyńsku i ku memu zaskoczeniu wyszło całkiem dobrze :) Żółtko się rozpływało, sos był całkiem dobrze wyważony, więc uważam to za udane danie :D
This is my first Eggs Benedict and to my surprise it was very good. Egg yolk was draining and the sauce was well balanced, so I think it is well made plate :D
Składniki: U will need:
- 2 jaja 2 eggs
- 2 żółtka 2 egg yolk
- sok z 1/4 cytryny lub mniej juice from 1/4 lemon or less
- 50 g roztopionego masła 50 g melted butter
- szczypta soli i peperoncino pinch of salt and one peperoncino
- łyżka octu spoon of vinegar
- 1 bułka razowa wholemeal bread roll
- ogórek cucumber
- pomidor tomatoe
- masło ziołowe herb butter
Wykonanie:
Gotujemy wodę z octem, kiedy woda się zagotuje wbijamy jedno jajko do małej miseczki albo jak ja to robię do kubeczka od espresso i wlewamy do wody, gotujemy ok 4 minut aż białko będzie gotowe i zrób to samo z 2 jajkiem. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło ziołowe i przypiecz bułkę. Kiedy wszystko będzie gotowe ubij 2 żółtka z sokiem z cytryny solą i peperoncino ( ja robiłam to ręcznie) kiedy pojawi się piana dolewaj stopniowo roztopione, jeszcze gorące masło, cały czas ubijając.
Na bułkę kolejno położyć kawałki pomidorów, ogórków, jajko w koszulce i polać sosem i możemy się zabierać za jedzenie :D
Boil the water with vinegar, when it will start to boil put one egg in a small bowl or like I do it, to the espresso cup and pour into boiling water, we are cook it for 4 minutes to make the white egg ready, and make it with the 2nd egg. On the warm tin put herb butter and bread roll, make it brown. When u finish everything you can start to prepare sauce. Whisk two egg yolks with lemon juice, pinch of salt and peperoncino, later slowly add the melted still hot butter, all the time whisking very quickly.
On the bread roll put few pieces of tomatoe, cucumber, boiled egg and sauce, and everything is ready to eat :D
Jak na pierwszy raz wygląda smacznie! Super :)
OdpowiedzUsuń