FB fan-page

my facebook fan page: Crazy Passion of Maria

środa, 12 lutego 2014

Tatar z łososia i carpaccio z przegrzebków :) Salmon tartare and scallops carpaccio :)

 Tatar z łososia i carpaccio z przegrzebków przygotowywałam wraz z tatą mojego chłopaka, była to niezwykła przygoda po Francuskiej kuchni. Ogólnie jest to przystawka, duża, ale wydaję mi się że to porcja dla 10 osób nie 5 :D ja po tym byłam pełna . Polecam spróbowanie choć raz  tego przepisu, gdyż to niebo dla podniebienia.
I was preparing Salmon tartare and scallops carpaccio with my boyfriened's father, It was amazing adventure through French cuisine. In general it is a starter, big one, but i think it is a portion for 10 ppl not 5 :D I was full after it. I fully recommend this recipe even to try it once ;)
Co potrzebujemy :                                                                                                                  
  • 600 gram świeżego i pokrojonego w kostkę łososia                                    
  • 1 długi ogórek, wydrążony w środku, pokroić w kostkę                          
  •  3 szalotki, pokrojone w kostkę                                                                            
  • połowa pęczka szczypiorku                                                                                    
  • 15 oczyszczonych i umytych przegrzebków                                                   
  • 2 łyżki musztardy rosyjskiej i dijon                                                                   
  • 2 łyżki majonezu                                                                                                       
  • szczypta soli i pieprzu                                                                                             
  • oliwa z oliwek                                                                                                               
  • 1 cytryna                                                                                                                        
  • roszponka                                                                                                                      

What do we need:
* 600 grams of fresh and cubed salmon
* 1 long cucumber, hollowed-up and cubed
* 3 shallots, cubed
* 1/2 bunch of chives
* 15 scrubbed, washed scallops
* 2 spoons of dijon and russian mustard
* 2 spoons of majo
* pinch of salp and pepper
* olive oil
* one lemon
* corn salad

Wykonanie:
Na początku czyścimy przegrzebki, oddzielamy ikrę, zalewamy zimną wodą i odkładamy na 30 minut.
W tym czasie łączymy składniki do tatara tj.: łosoś, szalotki, ogórek, szczypiorek, musztardy, majonez, sól i pieprz.
Przegrzebki rozkładamy na ręczniczkach, kiedy już będą suche wkładamy do zamrażarki na ok 10 minut nie więcej. Po tym czasie kroimy na cienkie paski (tak jak do carpaccio) robimy dressing do sałaty i carpaccio: 15 łyżek oliwy z oliwek połączyć z sokiem z cytryny, dodajemy sól i pieprz i mieszamy.
Na samym środku talerza wykładamy tatara, wokół układamy płatki przegrzebków i na górze roszponkę. Polewamy dresingiem przegrzebki i sałatę i gotowe :D



How to make it :
Firstly clean scallops, separating roe, put it into the water for 30 minutes.
During waiting for scallops prepare tartare i.e.: salmon, shallots, cucumber, chives, mustards, majo, salt and pepper.
Scallops put on kitchen towel, when it will be dry, put it into the freezer for 10 minutes, but not more ! After this time slice it (like for carpaccio), now dressing for scallops and salad: mix 15 spoons of olive oil, lemon juice, salt and pepper.
In the middle of the plate form tartare, around it put scallops and on top salad. Douse dressing on scallops and salad. Now everything is ready !



1 komentarz: