Kaczka po staropolsku nie wymaga zbyt wiele pracy, jest łatwa w przygotowaniu i potrzeba nam mało składników, przepis podpatrzyłam od mojej babci, która robi niesamowitą kaczkę, która jest soczysta w środku ze wspaniałą chrupiącą skórką ;)
Old Polish style duck doesn't need much work, it is easy to prepare and we don't need much ingredients, this recipe comes from my grandmother, she makes wonderful duck, which is juicy inside with crunchy skin :)
Składniki :
Cała kaczka (ok 2 kg)
2 jabłka
2 cebule
garść suszonych grzybów
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
odrobinę oliwy
Ingredients:
All duck (about 2 kilos)
2 apples
2 onions
handfull of dried forest mushrooms
salt
black pepper
bay leaves
allspice
a little bit of olive oil
Wykonanie:
Nasmaruj kaczkę oliwą, dodaj odrobinę do środka, posyp solą i pieprzem. Do środka włóż jabłka i połowę grzybów. Włóż kaczkę do rękawa do pieczenia wraz z zielem angielskim x4, liściem laurowym x2, cebulami i resztą grzybów. ja piekłam w kombiwarze przez 1,5 godziny (po godzinie rozcięłam folię, aby skórka zrobiła się chrupiąca)
Preparation:
Apply oil on all duck including inside, put salt and black pepper. Inside put apples and half of mushrooms. Put duck into special foil and cover by bay leaves, allspice, the rest of mushrooms and onion. I put into the halogen oven for 90 minutes (after one hour I cut the foil to make the skin crunchy)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz