Składniki:
- 1/2 szklanki roztopionego masła
- 250 gram cukru trzcinowego
- 2 czubate łyżki miodu (ja użyłam 1 łyżkę spadziowego i 1 łyżkę wielokwiatowego)
- 25 gram (ok 2 łyzek) dżemu jagodowego z kawałkami jagód (lub wasz ulubiony)
- 1 łyżka cynamonu
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 15gram kakao + 1 łyżeczka do wysypania blaszki
- 1 łyżka sody
- 1 szklanka mleka
- 2 duże roztrzepane jaja
- 300 gram mąki najlepiej pszennej 450
- 1 czekolada gorzka
- 1 czekolada pełnomleczna
- 100ml śmietanki kremówki
Wykonanie:
W wysokim garnku podgrzewamy masło i gdy jest już ciepłe dodajemy cukier i ciągle mieszając gotujemy przez 3 minuty. Dodajemy miód, dżem, cynamon, cacao, i przyprawę do piernika, mieszamy i gotujemy przez kolejne 3 minuty. Odstawiamy garnek na 1 minutę i dodajemy sodę (masa nieco się spieni i podniesie). Dodajemy mleko ciągle mieszając stopniowo do ciepłej masy dodajemy roztrzepane jaja (proszę dodać jaja w temp. pokojowej, aby się nie ścięły). Do masy przesiewamy stopniowo mąkę i energicznie mieszamy.
Dowolną formę do pieczenia należy wysmarować masłem i wysypać kakałem. 1/4 gorzkiej i słodkiej czekolady kroimy na kawałeczki i dodajemy do masy. Masę wlewamy do formy i pieczemy w 175-185 stopni w piekarniku przez 55-65 minut (wszystko zależy od piekarnika i trybu pieczenia; u mnie było to 175st przez 45 minut i 185st przez ostatnie 15 minut) zawsze pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.
Kiedy ciasto wystygnie gotujemy śmietanę, po jej wyłączeniu dodajemy połamaną czekoladę, która nam została i czekamy 2 do 3 minut i zaczynamy energicznie mieszać, jeżeli ganache wyda się wam zbyt gęsty dodajcie odrobinę śmietany. Polewamy ganachem piernik i posypujemy mąką z migdałów, lub tym co lubimy.
SMACZNEGO!
Dobry pomysł z tym dżemem - wszędzie tylko powidła i powidła;)
OdpowiedzUsuń