Składniki:
- Spora łyżka imbiru
- 2 spore ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki przyprawy curry
- łyżeczka papryki słodkiej i chilli
- trawa cytrynowa świeża lub w proszku ok 1 łyżki
- pół łyżeczki ziaren kolendry
- sól (tyle ile lubicie)
- 2 średniej wielkości cebule
- 1 papryka czerwona pokrojona w paseczki
- 1/4 cukinii
- 3 duże pieczarki
- 4 grzyby mung
- puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki pietruszki
- łyżka szczypiorku
- odrobina tłuszczu do smażenia
- ok 1 l bulionu
- 2 limonki
- 1 opakowanie makaronu ryżowego
- 0,5 kg krewetek
- 250 gram dorsza
Wykonanie:
imbir, czosnek, i przyprawy utrzeć w moździerzu na gładka masę.
W rozgrzanym garnku z tłuszczem podgrzać aromatyczną masę i dodać cebulkę.
Smażyć przez 2 minuty ciągle mieszając i dodać pozostałe warzywa.
Po kolejnych 2 minutach dodać bulion i gotować przez około 20 minut na wolnym ogniu.
Dodać mleko kokosowe i pietruszkę.
Dodajemy krewetki i dorsza pokrojonego w kostkę i gotujemy przez 10 minut
Na sam koniec dodajemy makaron i wyciskamy limonki.
Dodajemy krewetki i dorsza pokrojonego w kostkę i gotujemy przez 10 minut
Na sam koniec dodajemy makaron i wyciskamy limonki.
Na talerzu dodajemy szczypiorek i gotowe zajadamy pyszną zupkę :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz